Spierings Bouwbedrijf | Logo
Voegwerken

Voegwerken

De voegwerken van uw woning of bedrijfspand kunnen aangetast worden door de verschillende weersinvloeden. Deze weersinvloeden zorgen ervoor dat in de loop der jaren de voeg poreus wordt, wat kan leiden tot vocht overlast, vorstschade en in het ergste geval scheurende muren. De enige manier om dit te voor komen is het herstellen van het voegwerk. Spierings metsel-, voeg- en Bouwbedrijf is gespecialiseerd in het herstellen of vernieuwen van voegwerken.

Herstellen van voegwerken

Is de voeg van een pand poreus dan wordt de voeg er als eerste professioneel uitgehakt. Dit doen wij met behulp van een hakhamer. Dit is een smalle beitel die met behulp van perslucht snelle maar niet al te grote hakbewegingen maakt. Beschadigingen kunnen gemakkelijk ontstaan, we gaan hier daarom zeer secuur mee om. Na het verwijderen van de oude voegen dient de muur goed gereinigd te worden zodat de nieuwe voeg zich goed kan hechten. Vervolgens wordt de nieuwe voeg aangebracht.

Wat zijn de verschillende voegtechnieken?

Er zijn verschillende technieken om het voegwerk aan te brengen. Het juiste voegwerk zorgt ervoor dat de gevel beschermd is tegen vocht en alle andere invloeden van buitenaf. De meest gebruikte type voegen zijn:

Doorgestreken voeg (platvolle gladde voeg): Dit is een voeg met een glad oppervlak die gelijkloopt met het geveloppervlak. Als de voegspecie is aangebracht wordt deze nogmaals aangedrukt om de eventueel overgebleven ruimte in het voegwerk op te vullen.                                   

Knipvoeg of een snijvoeg: Dit is een geknipte of gesneden voeg dat voor de gevelstenen uitsteekt. Bij de knipvoeg krijgt u een strakke belijning van het voegwerk. Onregelmatigheden in het metselwerk worden op deze manier rechtgetrokken.                                                           

Bij een snijvoeg lopen de voegen gelijk met de gevelstenen. Onregelmatigheden in de gevelstenen worden hierdoor juist benadrukt.                                                                             

Terugliggende of verdiepte voeg: Bij een terugliggende (teruggehouden) of verdiepte voeg is er sprake van een rechte voeg die iets dieper in de gevel ligt. Bij een terugliggende voeg gaat dit om één á twee millimeter en bij een verdiepte voeg ligt het voegwerk twee á vijf millimeter in het geveloppervlak. Dit type voegwerk geeft een mooi ruimtelijk effect aan de muur.                                

Kamborstelvoeg: Deze voeg, ook wel bekend als de platvol geborstelde of gekamde voeg, heeft een ruwe afwerking die gelijkloopt met het geveloppervlak. Dit is de goedkoopste soort voeg en om die reden erg populair. Een nadeel is dat moeilijk te controleren is of alle holtes in het voegwerk goed zijn opgevuld.

Spierings W. Bouwbedrijf logo
Spierings W. Bouwbedrijf